smrekova smola

Ste vedeli, da so turški ovčji pastirji že leta nazaj nabirali majhne količine smrekove smole, ki so jo nato ob povratku domov v dar poklonili svojim prijateljem, sosedom in tistim, ki so jih imeli radi.

Iz tega običaja se je razvil celo slaven turški rek. Ko v Turčiji nekdo podari skromno darilo, ki pa v sebi nosi visoko čustveno vrednost, Turki rečejo: “Çam sakızı, çoban armağanı” (smrekova smola je darilo pastirjev). S tem želijo povedati, da je darilo prišlo od srca.smrekova-smola

Skromno ali ne, smrekova smola in izdelki iz nje so lahko res čudovito darilo!

Jantar, pooglenela fosilna smola smreke in drugih iglavcev, si po pravici zasluži naziv “najstarejši dragoceni material v zgodovini človeštva”. Kot zdravilni kamen in amulet ga namreč ljudje uporabljamo že najmanj sedem tisoč let.jantar-nakit

Tudi v Sloveniji so jantar ali nakit, izdelan iz njega, razmeroma pogosto našli v arheoloških nahajališčih iz rimske dobe. Tak nakit pa z veseljem nosimo tudi danes. Še posebej zanimiv in cenjen je, kadar so v njem insekti, ki so se ujeli v lepljivo smolo, ko je še mezela iz živega drevesa.

 

 

O nastanku jantarja pa govorijo tudi legende

Grška antična mitologija pripoveduje o Faetonu in njegovi sončni kočiji, ki jo je Zevs prevrnil s strelo. Žalujoče Faetonove sestre so se spremenile v vrbe, iz njihovih solz pa je nastal jantar.

Privoščite sebi ali svojim najdražjim darilo iz smrekove smole, pa naj bo to mazilo, doma narejen žvečilni gumi iz smole ali pa prelep kos nakita.

 Prepričani smo, da z darilom ne boste zgrešili!

Pomembno

zdravo zivljenje

Mnenja strank

smrekovo mazilo stranka
"Sem “živi dokaz” kako vsestransko uporabno je smrekovo mazilo!"
Preberi več...
smrekovo mazilo stranka
"Sem človek, ki pač puške ne vrže tako zlahka v koruzo. In domače, naravno mi res veliko pomeni!"
Preberi več...
smrekovo mazilo stranka
"Pri uporabi smrekovega mazila so glivice končno priznale svoj poraz"
Preberi več...

Zanimivo

Sample image
Se vas loteva prehlad?
Preberi več..
Sample image
Ste vedeli? Smrekovo smolo lahko žvečite kot žvečilni gumi!
Preberi več..
Sample image
5 odstavkov, ki vam bodo odprli oči, zakaj je smrekova smola - čudovit dragulj gozda.
Preberi več..