jantar

 

 

Pravijo tudi, da prinaša srečo in uspeh... Govorimo o jantarju, da ne bo pomote ;)

Nastajanje jantarja je zelo dolgotrajen proces (okrog 30 do 40 milijonov let) in tudi povezava človeka z jantarjem ima zelo dolgo zgodovino. Najstarejši rezan in poliran kos jantarja sega celo v paleolitik (kamena doba).

Kako je jantar nastal?

Milijone let nazaj so nekatera drevesa začela izločati lepljivo smolo. Le ta je polzela navzdol po deblu, polnila rane na drevesu, pri tem pa ujela tudi različne delce, kot so semena, listje, žuželke in podobno. Ko je čas počasi mineval, je smola otrdela v zlat dragulj, k mu pravimo jantar.

smrekova-smola

Zanimiva dejstva o jantarju:

  • Rimljani so za manjše amulete iz jantarja plačali več kot za sužnja.
  • V antični Kitajski so med praznovanji zažgali jantar v čast gostom in kot simbol bogastva.
  • Grki so jantar klicali Electra, saj jantar ob trenju postane električno nabit in nase vleče manjše delce.
  • V srednjem veku je bilo povpraševanje po rožnem vencu iz jantarja tako veliko, da so ljudi, ki so nabirali jantar brez ustreznega dovoljenja, obesili na licu mesta.
  • Nakit iz jantarja je bil že v preteklosti cenjen, nosili so ga po vsem svetu. Ponavadi so iz njega izdelovali različne verske amulete, saj naj bi zagotavljal varnost in uspeh. V vzhodni Evropi pa so fantje svojim dekletom (in obratno) podarili jantarno srce, ki naj bi jih varovalo pred poškodbami in čarovniškimi uroki.
  • Jantar je za razliko od mineralov narejen iz rastlinskih materialov. Poleg njega so edini dragoceni kamni, ki niso minerali, še biser, diamant, gagat in korale.
  • Majhne koščke jantarja so našli tudi pod kožo egipčanskih mumij. Egipčani so namreč verjeli, da moč jantarja zaustavi razkroj.
  • Jantar naj bi ob stiku s kožo imel tudi protibolečinsko delovanje. Najstarejši zapiski o zdravilni moči jantarja segajo v čas Hipokrata, ki je prvi omenil, da amberjeva ogrlica v stiku s kožo prinaša olajšanje od bolečin.

Pomembno

zdravo zivljenje

Mnenja strank

mnenje smrekovo mazilo
"Ne morem verjeti, da mi je smrekovo mazilo tako pomagalo pri nekajletni oteklini gležnja in kolena!" Preberi več..
smrekovo mazilo stranka
"Najbolj pomembno, je to, da so vsi vaši izdelki ročno delo in da so domači."
Preberi več..
smrekovo mazilo stranka
"Odločila sem se za nakup kreme in moram reči, da sem zadovoljna. Mazilo sem priporočila tudi prijateljicam." Preberi več..

Zanimivo

Sample image
Se vas loteva prehlad?
Preberi več..
Sample image
Ste vedeli? Smrekovo smolo lahko žvečite kot žvečilni gumi!
Preberi več..
Sample image
5 odstavkov, ki vam bodo odprli oči, zakaj je smrekova smola - čudovit dragulj gozda.
Preberi več..