Odrgnina - Padec s kolesa

Kar hitro se zgodi, da se poškodujemo. Manjše kožne poškodbe presenetijo bodisi pri kuhanju ali hišnih opravilih, športu, pri delu ali med prostim časom. Še preden se zavemo, imamo odrgnino na kolenu, vreznino na prstu, blažjo opeklino na izpostavljeni koži ali vbodnino na stopalu.

Kolesarji, tekači, plezalci, motoristi, smučarji!

Odrgnina je povrhnja poškodba kože, pravzaprav malo večja praska, ki nastane ob drgnjenju kože ob grobo površino. Odrgnine so pogoste pri padcih, kadar podrgnemo po grobem asfaltu ali makadamu. Ponavadi se to zgodi na najbolj izpostavljenih delih telesa – kolena, komolci, dlani, zadnjica. Odrgnina ne sega globlje od epidermisa, se pravi zgornje plasti kože, krvavo solzi ali povrhnje minimalno krvavi (takoj po padcu so navadno odrgnine videti precej slabše, kot je dejansko). Odrgnine so umazane rane, ki jih je treba temeljito očistiti, kar je zelo pomembno.

odrgnina kolesar

Poškodbe kože so res pogoste, vendar do njih ne bodimo ignorantski. Včasih je že navadna praska zadosti, da se razvije velik problem. Praska se vname, regionalne bezgavke zatečejo in naše počutje postane nenadoma neugodno. Če je vdor bakterij prek kože velik, se kmalu počutimo zelo slabo, počutje lahko še poslabša visoka telesna temperatura in čaka nas kura z antibiotiki.

Kaj uporabiti pri odrgninah?

Številne znanstvene raziskave, ki so bile narejene na Finskem so dokazale da ima smrekova smola številne učinke, predvsem deluje protivnetno, antibakterijsko in spodbuja regeneracijo celic. Smrekovo mazilo je zelo učinkovito pri odpravljanju odrgnin, saj s svojim delovanjem omili bolečino, hkrati pa zmanjšuje vnetje.

Pomembno

zdravo zivljenje

Mnenja strank

smrekovo mazilo stranka
"Utrujene noge, lomljivi nohti, boleči sklepi, manjše ranice … pri vseh nadlogah mi pomaga čudovito smrekovo mazilo!"
Preberi več...
smrekovo mazilo stranka
"Po vsaki turi namažem utrujene noge s smrekovim mazilom,... Da ne dolgovezim: zelo, zelo uporabna zadeva."
Preberi več...
smrekovo mazilo stranka
"Za nakup sem se odločila, ker zagovarjam naravne izdelke brez kemikalij"
Preberi več...

Zanimivo

Sample image
Se vas loteva prehlad?
Preberi več..
Sample image
Ste vedeli? Smrekovo smolo lahko žvečite kot žvečilni gumi!
Preberi več..
Sample image
5 odstavkov, ki vam bodo odprli oči, zakaj je smrekova smola - čudovit dragulj gozda.
Preberi več..