Do zdravja in lepote na najpreprostejši način ­ z OLIVNIM OLJEM!

Do zdravja in lepote na najpreprostejši način ­ z olivnim oljem!

Da, olivno olje lahko bistveno prispeva k zdravju in lepoti. V tem članku se boste o tem lahko tudi sami prepričali.

Vendar pa ni dovolj zgolj navadno olivno olje. Govorili bomo o ekstra deviškem olivnem olju! Ta požlahtnjena tekočina je pridobljena neposredno iz oljk in s posebnimi mehanskimi postopki. Ste vedeli, da je za en liter takšnega olja potrebno obrati približno osem do deset kilogramov oliv primerne zrelosti?

Olivno olje je obogateno z najplemenitejšimi maščobami!

olivno oljeČe ste že kdaj prebirali knjige in članke o zdravju in zdravem načinu življenja, bržkone poznate tako imenovane esencialne nenasičene maščobne kisline. Gre za tiste potrebne maščobe, ki jih telo ne more ustvarjati samo, zato jih moramo zaužiti s hrano.

Poleg tega, da so te maščobe odličen vir energije, so precej aktivne tudi pri izgradnji celičnih membran, kar najbolj nazorno opazimo pri tkivih, ki imajo visoko stopnjo delitve, denimo na koži, prav tako pri rdečih krvničkah in imunskih celicah. Olivno olje je izjemno bogato z njimi, zato je njegova zdravilna vrednost visoka.

Zavira osteoporozo...

Olivno olje je obenem pomemben nosilec vitaminov, topnih v maščobi. Predvsem gre za razne oblike vitamina E ter za vitamine D, A in K. Ne pozabite: vitamin K ima pomembno vlogo pri strjevanju krvi in vzdrževanju kostne mase. Podatek si je dobro zapomniti, če se želimo izogniti osteroporozi!

Preprečuje srčne bolezni...

Že omenjene najplemenitejše maščobe pospešujejo prekrvavitev, zmanjšujejo krvni tlak ter ščitijo pred srčnim infarktom. če si privoščite obilo olivnega olja, lahko preprečite nastajanje srčnih bolezni.

Upočasnjuje rakasta obolenja...

Olivno olje še posebej zavira raka na dojkah in na črevesju. Redno uživanje oljčnega olja znižuje raven nevarnega holesterola, tj. LDL holesterola. Vrsto pozitivnih učinkov bodo deležna tudi prebavila.

Krepi imunski sistem...

Ob uživanju olivnega olja se bodo zmanjšali vnetni procesi. Pozdravile se bodo nekatere avto­-imunske bolezni, pravzaprav bo okrepljen celotni imunski sistem. Možnost razvoja revmatoidnega artritisa bo oslabljena. Koristno in učinkovito je tudi pri diabetikih in astmatikih.

 

kakovostno olivno olje

Kako lahko prepoznamo kakovostno olivno olje?

Kot smo že omenili, za zdravje in lepoto zadošča le ekstra deviško olivno olje. Zagotovo se vam poraja vprašanje, kako takšno olje sploh prepoznamo. Na tem mestu vam ponujamo nekaj zanesljivih in preverjenih smernic.

 

 • Vedno se zavedajte: cenena olja ne morejo biti vrhunske kakovosti! Za olje vrhunske kakovosti velja, da so vsi postopki, od pridelave do obiranja in predelave plodov, kakovostno izpeljani.
 • Nikakor ni nujno, da je »domače« olje tudi kakovostno. Pri »domači« proizvodnji nemalokrat ni nikakršnega nadzora ­ nekatera domača olja so tako lahko že oksidirana ali morda celo mešana.
 • če želite to žlahtno tekočino prepoznati kot laični potrošnik, vam toplo priporočamo pozorno branje etikete. Iz nje sta razvidna kakovostni razred ter datum stiskanja oziroma rok uporabe ­ bolj oddaljen kot je rok uporabe, bolj zdravilno je olje.
 • In še en preizkus: sveže, hladno stisnjeno olje je po gostoti podobno mastnemu soku, ki ga z rok brez težav sperete s toplo vodo. Olje, ki ga moramo spirati z večkratnim umivanjem ­ celo miljenjem ­ pa je zagotovo obdelano toplotno!
 • Upoštevajte še stopnjo kislosti ­ kakovostna zelenkasta tekočina (po prvem stiskanju), ima stopnjo kislosti od 0 do 1.

 

olivno olje pomaga

Kako hraniti olje, da bo ohranilo svojo kvaliteto?

Olje ohrani bogato aromo 12–18 mesecev, tako lahko rečemo, da je njegov rok trajanja do 18 mesecev. Po tem času prične količina vitaminov občutno “kopneti”, prav tako količina fenolov in drugih snovi, ki sooblikujejo barvo, vonj in okus olja.

Če se vam zgodi, da olju preteče rok, bodite brez skrbi, še vedno ga lahko uporabite za cvrtje. Res pa je, da takšen precej odstopa od potrebnih kriterijev, ki veljajo za njeno vrhunskost.

 

Poiščite dovolj temen prostor za njegovo hrambo, pri temperaturi od 12–15°C. Olje je občutljivo na UV svetlobo, zato je takšen prostor najprimernejši. Prav tako poskrbite, da ga ustekleničite v temnih steklenicah. čeprav se nakup večje steklenice »bolj splača«, svetujemo nakup olivnega olja v manjši embalaži.

Segrevanje olivnega olja ­ da ali ne?

olivno olje maziloVisoke temperature povzročijo oksidacijo maščobnih kislin, kar znatno zmanjša prehransko vrednost olj. če povemo še drugače, pri segrevanju se načeloma zdrave maščobne kisline spremenijo v nevarne trans maščobne kisline.

Vendar pa zadnje in poglobljene študije ne zavračajo uporabe olivnega olja za peko in cvrtje! Ne da bi pri tem poškodovali (zažgali) maščobe, olivno olje lahko segrejete celo do 280 stopinj Celzija. Temperature za cvrtje pa se gibljejo nekje med 140 in 180 stopinjami Celzija.

In kakšno zvezo ima olivno olje z lepoto?

Pravzaprav ni večjega ­ in z referencami Feničanov, Grkov, Rimljanov in naših babic podkrepljenega ­ zaveznika lepote kot je zelenkasto, deviško, hladno stiskano oljčno olje. Vitamini in antioksidanti, ki jih poseduje, kožo ustrezno nahranijo, navlažijo in zaščitijo. Ta kar zažari od zdravja in mladostnosti. Tukaj je nekaj uporabnih lepotnih nasvetov:

 • Na bombažno vato kanite olivno olje in z njo odstranite ličila. Nad močjo tega naravnega odstranjevalca ličila boste presenečni tudi, če uporabljate vodoodporna ličila.
 • Je vaša koža suha? Nič hudega! Končno ste našli ustrezno rešitev zanjo! Kanite nekaj kapljic olivnega olja v vašo dnevno ali nočno kremo.
 • Za odstranjevanje odmrlih kožnih celic, tako na obrazu kot tudi na ostalih delih telesa, uporabite piling iz olivnega olja. Olju po želji pridenite žličko sladkorja ali soli.
 • Na razpokane ustnice nanesite nekaj kapljic olivnega olja. Zasijale bodo!
 • Groba koža okoli nohtov in lomljivi nohti bodo hvaležni, če jih za pol ure namočite v olivno olje.
 • Če je koža po britju razdražena in porezana namesto mila ali pene raje uporabite olivno olje.
 • Nekaj kapljic ekološko pridelanega olivnega olja lahko uporabite tudi po sončenju ­ ta trik bo, videli boste, obnovil vašo kožo in poudaril na novo pridobljeno barvo.

olivno olje lasje

 

Za močnejše in bolj sijoče lase

Se bojujete z razcepljenimi konicami ali nadležnim prhljajem? Z masko za lase iz olivnega olja se boste učinkovito spopadli tudi s temi neprijetnostmi.

Olivno olje vmasirajte v lase in lasišče in jih pokrijte s kapo za tuširanje. Po 30 minutah izperite. Za posebno nego olivnemu olju primešajte še 1 rumenjak ter nekaj tekočega medu. Postopek vmasiranja in trajanja je enak kot v prvem primeru.

Imate raje enostavnejše rešitve? Potem po uporabi šampona v lase vtrite nekaj kapljic olivnega olja in ga po petih minutah sperite. Lase boste lažje razčesali, postali bodo močnejši in bolj sijoči.

Pomembno

zdravo zivljenje

Mnenja strank

nadja pozek user
"Imam revmatoidni artritis. Z redno uporabo smrekovega mazila sem zmanjšala oteklost rok in povečala njihovo gibljivost!"
Preberi več...
mateja t. miklavz
"S smrekovim mazilom je moje življenje z osteoartrozo veliko lažje!"
Preberi več...
darinka m sentrupert
"V “te stvari” nisem verjela, bila sem izredno skeptična, a rezultati mazanja s smrekovim mazilom so me povsem osupnili!"
Preberi več...

Zanimivo

Sample image
Se vas loteva prehlad?
Preberi več..
Sample image
Ste vedeli? Smrekovo smolo lahko žvečite kot žvečilni gumi!
Preberi več..
Sample image
5 odstavkov, ki vam bodo odprli oči, zakaj je smrekova smola - čudovit dragulj gozda.
Preberi več..